Podzim už se hlásí a šikovní zahradníci sklízejí plody své celoroční práce. Co však se vší úrodou? Ovoce a zelenina je sice nejlepší v syrovém stavu, ale nějakou si můžeme uchovat i na zimní období.

Zavařování

S tím nám pomůže elektrický zavařovací hrnec. Je to neocenitelný pomocník a to především díky termostatu, který za vás pohlídá potřebnou teplotu, může ji i zvýšit nebo udržovat na potřebné úrovni. Některé druhy mají i časovač. Velmi oblíbeným materiálem je nerez provedení, alternativou pal smalt.

Můžete si zakoupit i celou sadu na džemy. Ta obsahuje tři hrnce – varný, sběrný a děrovaný.

Pokud si zakoupíte kvalitní a výkonný zavařovací hrnec, můžete do něj naskládat až 14 sklenic.

Tip:

Při výrobě marmelád používejte cukr třtinový. Dávejte pozor na množství, pokud dáte více, marmeláda ztratí ovocnou chuť.

Odšťavňování

Pokud se rozhodujete pořídit si tohoto pomocníka, v podstatě máte na výběr – nízkootáčkové lisy, které vyrobí šťávu s výraznější chutí, ale může obsahovat drobné kousky vlákniny nebo odstředivé, které vyrobí šťávu vodové konzistence.

Pokud uvažujete o koupi smoothiemakeru nebo mixéru, ptejte se na výkon.

Pokud máte každoročně velké množství ovoce, vyplatí se uvažovat o koupi tradičního lisu na ovoce z dubového dřeva. Budete mít pravidelný přísun kvalitního domácího moštu.

Tip:

Ovocné a zeleninové šťávy je vhodné připravovat z co nejčerstvějších surovin a vypít je v co nejkratší době.

Kvašení

Metoda kvašení je velice snadná, levná a rychlá. Postačí zeleninu připravit a ona se pak prokvasí prakticky sama. Navíc kvašené potraviny jsou velice prospěšné našemu zdraví.

Při přípravě nám pomůže fermentor, který za nás pohlídá celý proces kvašení.

Sušení

I sušené ovoce a zelenina jsou ideálním způsobem uskladnění.

Pokud se chcete vyhnout zhnědnutí některých druhů, především ovoce, před sušením namočte nakrájené kousky do této směsi: 250 ml vody a 1 lžíce citronové šťávy. Nechejte je okapat a můžete začít sušit.