Ostrý a kvalitní nůž je vizitkou každého kuchaře. Ostrý nástroj, který dobře padne do ruky je vynikajícím pomocníkem, který nám usnadní každodenní práci. Vzhledem k tomu, že nože používáme každý den a velmi často, je vhodné pořídit si nástroje kvalitní.
V kuchyni si asi nevystačíme pouze s jedním nožem. Jaké nože si tedy pořídit?
Nože v kuchyni
V každé kuchyni se najde nůž univerzální.
Milovníci masa jistě ocení nůž na steaky, který má extra ostrou čepel. Kromě toho je velkým pomocníkem i nůž vykosťovací, který má velmi úzkou čepel se špičkou ve výrazném ostrém úhlu.
Pro krájení pečiva je určený nůž se zubatým ostřím a delší čepelí, který ukrojí i tvrdou chlebovou kůrku.
Na zeleninu a ovoce si pořiďte nůž s jemně vroubkovaným ostřím a kratší čepelí. Ten si poradí i s kluzkou dužinou.
Pokud patříte k milovníkům sýrů, rozhodně vám nesmí chybět nůž na sýry. Ten má širší čepel a zpravidla je opatřen otvory, které brání v ulpívání sýra na noži. Některé druhy nožů mají rozdvojenou špičku, díky níž se dají jednotlivé kousky sýra lépe nabrat.
Keramika nebo ocel?
Současný trend směřuje spíše k nožům keramickým. Jsou delší dobu ostré, lehké a šetrné k vitamínům obsaženým v surovinách. Vzhledem k tomu, že tento druh materiálu je nepřilnavý, na suroviny se tudíž nelepí. Kromě toho jsou odolnější proti skvrnám a bakteriím. Jsou sice křehké, ale zároveň i velmi tvrdé.
Péče o nože
Pokud chcete, aby vám nože sloužily dlouho dobu, je potřeba o ně řádně pečovat.
- Nemyjte je v myčce. Opláchněte je pod proudem horké vody a následně je důkladně vysušte.
- Odkládejte je odděleně od sebe. Ideálním pomocníkem je dřevěná blok nebo magnetická lišta.
- Na dřevěné rukojeti jednou za čas použijte olivový olej.
- Pro krájení využívejte jako podložku dřevo nebo keramiku.
- Pokud potřebujete nůž nabrousit, využijte k tomu brusnou podložku, ideálně je svěřte do rukou odborníka.