Rustikální styl, česky řečeno-selský, venkovský, si držel vysokou popularitu ještě v minulé dekádě. Od té doby zájem o tento specifická styl zaniká a výrobků na trhu je už jen jako šafránu. Kde se vlastně vzal zájem o rustikální prvky? Pravděpodobně vychází z ryze českého koníčku-chalupaření. Pojďme se tedy podívat blíže na jednotlivé zástupce „českého retra“ a možná tak trochu napomoci k obnovení zájmu o něj.

Začneme u dlažeb, které se vždy držely v popředí pozornosti. Charakteristickou linkou retra je zemitá barva, „okousané“ hrany dlažby a jejich skladba to tzv. multiformáta. Což je složení nejčastěji třech různých velikostí dlažby do jedné plochy. Pochopitelně s výraznou spárou mezi dlaždicemi.

Novabell má jediného zástupce, splňující tyto předpoklady a tím je série Materia. Nabízí šest formátů v sedmi barevnách mutacích. Při výběru doporučujeme se inspirovat nebo navštívit koupelnové studio.

Umyvadla, nábytek, toalety

Dalším na řadě jsou umyvadla, nábytek a toalety. Tato kategorie je velice úzká a ultimátní. V podstatě je dána linka designu a ta se modifikuje na výrobcích. Umyvadlo se sloupem, nebo v nábytku, wc kombi s nádržkou na zdi. Vlastně vše v protikladu se současným trendem.

A co například retro vany?

Samostatnou kategorií jsou vany. Ty se ne zřídka kdy používají bez ohledu na styl koupelny. Vzhledem k tomu, že se jedná o vany prostorové, vyžaduje toto řešení velkorysý prostor koupelny, aby v ní vynikl tento solitér. Původní materiál, z něhož byly vany vyráběny byla litina, kterou postupem času nahradil smaltovaný plech, nebo akrylát. Typickým příkladem je vana Retro, kde v praxi se dá použít i pro vybavení hotelového apartmá. Pro lepší představivost doporučujeme si nechat vypracovat 3D návrh koupelny.

Posledním, ale důležitým prvkem retro koupelny jsou armatury. A když retro, tak mosazné s kohoutky. Ale i sem dorazil technický pokrok a průtok vody se řídí keramickými kartušemi s pouštěním a uzavřením vody pouhým otočením o 90°.

Celek a tvář koupelny doplňte o osvětlení s doplňky a máte hotovo. Pravé, nefalšované retro je zpět!

Ing. Petr Havránek
Cravt koupelny s.r.o.