Zdroje záložního napětí (UPS) jsou stále populárnější, a to hlavně z důvodu, že naše data jsou stále cennější a nechceme o ně přijít. Jednou z nejoblíbenějších značek UPS je CyberPower, na jejíž kompaktní domácí model UT850EG-FR se dnes podíváme.

Tenhle zdroj s topologií line-interactive je určený pro ochranu IT zařízení především v domácnostech a menších kancelářích – připojíte do něj třeba počítač či sdílené síťové úložiště (NAS), u kterého předpokládáte nepřetržitou dostupnost.

Zcela zásadní je u testovaného UPS patentovaná technologie GreenPower UPS, kterou má společnou s dražšími modely a která znamená extrémní snížení spotřeby energie a související pokles provozních nákladů a také provozní teploty. Z toho logicky vychází také menší zátěž na baterii, která díky tomu vydrží mnohem déle, než bez zmíněné technologie.

Kompaktní zařízení disponuje na zadním panelu třemi zásuvkami typu FR, tedy těmi se zemnícím kolíkem. Všechny tři zásuvky jsou zálohované a nabízejí ochranu proti přepětí (rázům a špičkám), takže se už nebudete muset bát bouřek, blesků a dalších vrtochů počasí, případně jiných výkyvů napětí v elektrické síti.

Pokud pracujete z domu, případně je na datech ve vašem počítači nebo na NAS závislý váš koníček, určitě oceníte výše zmíněnou baterii, která dokáže připojená zařízení v případě výpadku elektrického proudu napájet právě tak dlouho, aby bylo možné rychle zálohovat rozdělanou práci. Celkový výkon UPS je 425 W, respektive 850 VA, a při odběru 60 W (typický notebook) činí provozní doba baterie 30 minut. Při 90 W je to 20 minut a při 200 W 6 minut. UPS se dobije na 100 % za přibližně šest hodin.

Díky integrovanému vstupu a výstupu pro ethernetový kabel dokáže UPS kromě počítačů ochránit i modem, DSL, fax a další prvky. Za zmínku stojí také funkce automatické regulace napětí (AVR), díky které se dočkáte stabilizovaného výstupu AC.

Součástí je také LED indikátor, který zobrazuje zapnutí, stav baterie a provozní stav zařízení. Volitelně si můžete nastavit také alarm, chránící vaše připojená zařízení – spustí se tehdy, když vašim zařízením hrozí nějaké nebezpečí, třeba ztráta dat.

Praktický a intuitivní je i přidružený software PowerPanel, který je určený pro správu a monitoring napájení. Zmínit je třeba také podporu napájení z generátorů či filtr EMI. Již zmíněný kompaktní (tower) design pak umožňuje zdroj záložního napájení jednoduše umístit třeba vedle počítače na stůl nebo pod něj.

Verdikt

CyberPower UT850EG-FR je kompaktní zdroj záložního napájení, který doporučujeme každému, komu nejsou jeho data lhostejná. Z podporovaných funkcí vyzdvihujeme především integrovanou baterii, díky které získáte čas na uložení rozdělané práce. Plusem je určitě také podpora napájení z generátoru nebo automatická regulace napětí (AVR). Za nás rozhodně dobrý poměr ceny a výkonu.

Related Posts