Jídelní stůl tvoří nedílnou součást, a často i dominantu, každé kuchyně. V současné době se stávají módním trendem masivní jídelní stoly ze dřeva a to především dubového či bukového. Je to možná proto, že je to část přírody, ke které se řada rodin vrací.
Díky moderním úpravám a technologiím zůstává zachován charakter dřeviny z níž je stůl vyroben. Povrch bývá ošetřen kvalitními přírodními oleji nebo včelím voskem.
Rozhodnete – li se pro nákup nového stolu, budete mít z čeho vybírat, neboť na současném trhu je jich široká nabídka.
Jak vybrat ten správný
Jídelní stoly se liší materiálem, barvou i tvarem. Při výběru musíte pečlivě vybírat, aby jídelní stůl, který koupíte, byl ten pravý právě pro vaši rodinu, neboť se u něj bude scházet a trávit zde společné chvíle, kterých je někdy tak málo.
Při výběru mějte na paměti několik hledisek:
- Velikost a tvar
Před nákupem popřemýšlejte o prostoru, v němž bude stůl umístěn. Kromě velikosti hraje důležitou roli také tvar – pokud bude umístět stůl v menším prostoru, volte raději klasiku v podobě obdélníku či čtverce. Pokud máte možnost umístění do většího prostoru, můžete si dovolit stůl kulatý nebo oválný.
Také počet členů domácnosti, kteří budou u stolu sedávat, či pravidelné návštěvy, hrají velkou roli. Pokud tedy lze, raději volte stůl větších rozměrů.
- Barva a materiál
Na výběr máte nejen dřevo, ale i další druhy materiálů. Nicméně dřevo je prověřená a stará dobrá klasika. Nejen, že má svou specifickou barvu, vůni, ale i vzhled a samozřejmě si všechny tyto vlastnosti zachovává poměrně dlouhou dobu, ale je ti i materiál, který je pevný a hodí se téměř do jakéhokoli interiéru.
Barevným odstínem by měl doplňovat prostor, v němž bude umístěn.
Vzhledem k tomu, že náš život je povětšinou hektický, tak čas strávený u jídelního stolu se pro rodiny stává velmi důležitý. Jednotliví členové zde sdělují své zážitky, dělí se s ostatními o své úspěchy…Proto je důležité pořídit si jídelní stůl, u kterého se bude pohodlně sedět a všichni se u něj budou cítit uvolněně.
To vše mějte na paměti při jeho výběru.