Nevíte, jak správně a účelně zařídit kuchyni? Přinášíme vám několik tipů.

Pracovní zóny

Nejdůležitější částí kuchyně je pracovní zóna, která tvoří pomyslný trojúhelník, jehož vrcholy zaujímají prostory skladovací, mycí a prostor pro vaření (sporák). Při navrhování linky mějte na paměti vzdálenost těchto prostor. Na ně by ještě měly navazovat plocha pracovní a odkládací.

Pracovní deska by měla nejen zdobit, ale být i odolná a to vůči vodě i chemikáliím. Pokud přemýšlíte nad barevným laděním, volte raději jednobarevný tón, je vhodný k jakémukoli typu nábytku. Pokud sáhnete do nabídky výraznějších tónů, jako pozadí stěny jsou ideální světlé barvy. Jestliže je deska tmavá nebo s matným povrchem, je potřeba doplnit lepší osvětlení

Skladovací prostory

Současný trend je nahrazování klasických skříněk jinými druhy úložných prostor. Ve spodní části linky často nacházíme praktické zásuvky – jsou přehlednější a lépe dostupnější.

V horní části jsou skříňky nahrazovány otevřenými policemi, kam se umísťují předměty často využívané. Linka s dvířky však působí uklizenějším dojmem a také se snadněji udržuje.

Kuchyňské spotřebiče

Řešíte – li dilema, či spotřebiče volně stojící nebo vestavěné, záleží na finančním rozpočtu. Volně stojící spotřebiče jsou levnější, ovšem ruší vzhled kuchyně. Pokud je vaše kuchyň v rustikálním stylu, nebude to vadit. Uvažujete – li však o kuchyni minimalistické, sáhněte do nabídky spotřebičů vestavěných.

Varná plocha

Co se týče údržby a obsluhy, je velice praktická vestavěná varná deska a trouba. Její pořízení je však finančně náročnější. Chcete – li mít nižší investici, popřemýšlejte o sporáku

Tipy na závěr:

Kuchyňskou linku v neutrálních tónech budete lépe kombinovat s barevným vybavením či doplňky.