Se stále se rozšiřujícím zájmem o zdravý životní styl a zdravé stravování, roste také nabídka pomocníků, které vám ovoce a zeleninu pomáhají zpracovat. Vedle blenderů, spiralizérů či mixérů jsou to také odšťavňovače. Díky nim získáte z ovoce, zeleniny a bylinek čistou přírodní šťávu. Jaké odšťavňovače však na trhu jsou? Jaký si můžete pořídit i vy?
Šnekový odšťavňovač
První variantou jsou tzv. šnekové odšťavňovače. Takový odšťavňovač je v domácnosti skvělým pomocníkem. Šnekové odšťavňovače mají jednu hřídel, tzv. šroubový šnek. Ten funguje na principu otáčení a pomalu tlačí odšťavňované suroviny přes sítko. Právě sítka určují různý stupeň hrubosti. Odšťavňování se šnekovým odšťavňovačem je pomalejší, ale za to šetrnější. Dokáže zpracovat různé druhy surovin a jeho čištění je velmi snadné. Takovýto odšťavňovač není příliš hlučný a připraví kvalitní šťávu. Šnekové odšťavňovače se dále dělí podle umístění mlecího šneku na vertikální či horizontální a záleží na vás, jaký typ budete preferovat. Některé odšťavňovače dokonce mají i další funkce a díky nim připravíte pyré, přesnídávky, sorbety i zmrzliny. Použít ho můžete i při přípravě domácích těstovin či mletí obilí.
Dvouhřídelové odšťavňovače
Druhým typem odšťavňovače je tzv. dvouhřídelový odšťavňovač. Tento druh odšťavňovače funguje na rozdílném principu. Lisuje suroviny mezi dvěma ozubenými válci. Dokáže odšťavňovat v relativně nízkých otáčkách, tudíž se zbytečně nezahřívá a je u něj nižší riziko okysličení (všímejte si napěnění šťávy). Tento druh odšťavňovače je ideální při zpracování listové a kořenové zeleniny či běžných druhů ovoce. Mezi výhody tohoto typu odšťavňovače patří především výtěžnost a čistota šťávy, bohužel se tento druh odšťavňovače hůře čistí. Dvouhřídelový odšťavňovač je multifunkční pomocník, díky kterému zvládnete vyrobit také pyré, přesnídávky či domácí těstoviny.