Kuchyňská pracovní deska je v kuchyni velice důležitá část výbavy, která by měla vydržet co nejdelší dobu. Při jejím výběru každého zajímají především funkčnost, odolnost proti opotřebení, ale také stránka estetická hraje důležitou roli. Další důležité hledisko je snadná údržba.

Dřevěná kuchyňská deska, bez ohledu na to, zda je vyrobená z masívního či recyklovaného dřeva, vnáší do naší kuchyně teplo a příjemnou atmosféru.

Využít lze celou řadu různých druhů dřeva, ale každé z nich poskytne příjemnou atmosféru.

Do tradiční kuchyně se hodí desky ze dřeva rustikálního.

Proč si pořídit dřevěnou kuchyňskou desku?

Je snadno dostupná, snadno se udržuje a poskytuje pocit pohodlí. Její instalace je velmi snadná, například oproti desce z mramoru či kamene. Nevytváří hluk při pokládání hrnců a nádobí. Je pevná a pokud s o ni budeme dobře starat, vydrží dlouhou dobu. Je odolná. Pokud dojde k jejímu poškození, dá se snadno opravit.

Díky široké nabídce různých druhů dřeva a jeho úprav si můžeme pořídit i desku s méně tradičním vzhledem.

Desku lze použít jako pro tradiční, tak i pro moderní kuchyni.

Jaké dřevo je vhodné pro výrobu desky?

Nejčastěji používanými druhy dřeva jsou javor a bambus. Využít však můžeme i celou řadu tvrdších druhů dřeva. Záleží na vzhledu a možnostech objednání.

  • Bambus

Je robustní, ekologický a čistý. Je to dobrá volba pro řeznické desky.

  • Ořech

Je tvrdý a nabízí celou řadu různých odstínů.

  • Třešeň

Má dokonale hladký povrch.

  • Wenge

Je to pevné africké dřevo, které nabízí dokonalou trvanlivost.

  • Teak

Je to velmi kvalitní druh dřeva, které odolává vlhkosti.

  • Rekultivované dřevo

tento materiál je odolný vůči vlhkosti a je cenově dostupnější, než některé druhy dřeva přírodního.